TsjechiŽ houten sieraden

In de webshop zijn vele mooie houten sieraden te vinden, waaronder ook vele gekleurde houten kindersieraden.


Boeren eenvoud


De Tsjechische Republiek is bekend om zijn traditionele, handgemaakte houten speelgoed, dat er al zo'n 200 jaar wordt gemaakt. Houten speelgoed, maar ook houten sieraden zijn nog steeds erg populair in Tsjechië vanwege hun eenvoud en duurzaamheid.


Matroesjka's komen oorspronkelijk uit Rusland, maar zijn inmiddels over de gehele wereld bekend en zo ook overal te zien in Praag. De kunst van het Matroesjka's maken begon geleidelijk zich uit te breiden van de regio Moskou naar andere steden en dorpen. Elke locatie ontwikkelde zijn eigen stijl en decoratie.

Een matroesjka is een beschilderd poppetje van hout, dat enkele malen opnieuw een kleinere versie ervan bevat. De poppen zijn dan ook allen hol (alleen de kleinste hoeft dat niet te zijn) en kunnen opengemaakt worden door middel van een horizontale naad in de buik van de pop. Het aantal Matroesjka's per set kan variëren van 2 tot 60(!), doorgaans bestaat het uit 7.

Rond 1890 maakte de kunstenaar Sergei Malyutin de eerste schetsen. Hij vervaardigde een eerste poppetje en toen Sergei dit aan z'n vrienden liet zien zeiden ze: 'Ohh, wat lijkt ze op onze Matrjona, het buurmeisje!' Dit boerenmeisje werd ook heel vaak Matrjoschka of Matroesjka genoemd. Sindsdien heten deze poppen Matroesjka's.

De naam Matroesjka is afkomstig van het Russische woord Matrjosjka (Матрëшка), dat het koosnaampje is van Matrjona, een boerinnennaam. De Russische naam komt oorspronkelijk van het Latijnse woord 'matrona', welke moeder betekent of ook wel: gerespecteerde dame of moeder van de familie.

Deze naam past uiteindelijk heel goed bij het idee van in elkaar gestapelde poppetjes binnen één grote 'moeder-pop'. Het plaatsen van het ene figuur in de andere wordt ook wel als een symbool van fertiliteit en eeuwigheid gezien.

Aan het eind van de 19e eeuw was de naam Matrjona, (en daarvan afgeleide namen: Matreshka, Matryoshka, Matrjoschka, Matroesjka) een van de meest populaire namen in Rusland.