betekenis las Fallas

Ben je ook in Spanje geweest? In de webshop vind je naast Spaanse sieraden ook vlag emblemen die je op je backpack kunt bevestigen.


las Fallas!


De 'Zara' en de 'Mango' zijn twee bekende Spaanse modewarenhuizen, die ook in Nederland steeds meer vestigingen hebben. De Zara bestaat al sinds 1975!
Er zijn eeuwenoude Spaanse tradities, waarbij de herkomst nog steeds in de feestkleding terug te vinden is, zoals bij de Valenciaanse Fallas kleding.

Fallas festival Valencia
Las Fallas begon in de Middeleeuwen toen ambachtslieden het begin van de lente, en zo het einde der donkere dagen gingen vieren. 'Las Fallas' betekent letterlijk 'de vuren' en is oorspronkelijk een heidens ritueel om het kwaad uit te branden.

Las Fallas in Valencia ontwikkelde zich met de verbranding van de houten kaarsenhouders. De timmerlieden gebruikten deze om hun werkplaats in de winter te kunnen verlichten. Met de komst van de lente waren ze niet langer meer nodig, dus werden ze verbrand. Ze brachten ze voor verbranding naar buiten, versierden ze met oude kleren en maskers roddelend verwijzend naar een autoriteit.

Door de jaren heen werden de kaarsenhouders meer aangekleed, zodat het leek op een persoon. Kinderen gingen langs de deuren om oude materialen te vragen ter versiering ervan. Al dan niet symbolisch wordt het hout nog steeds gebruikt bij de constructie van de Fallas, welke nu als metershoge papiermaché poppen worden bewerkt.

Het brand- en vuurwerk is nog steeds ter ere van het begin van de lente. Tegenwoordig hebben de Christenen toegevoegd dat het ook de feestdag van Sint Jozef, de beschermheilige van de timmerlieden, is.

Tijdens het festival gaan de Valencianen gekleed in traditionele Middeleeuwse kleding. Vrouwen lopen in een 'Casal Faller' jurk met bijpassende schoenen en ze hebben allen nephaar opgedraaid en deze met gouden spelden langs de oren vastgezet. Veel haarsluiers worden gezien, evenals kant en patronen op de stoffen afkomstig uit verschillende tijdperken van de Valenciaanse geschiedenis.