Pachamama, schoonheid der natuur

Peruaanse kettingen en oorbellen gemaakt van de zaden uit de Acai- en Ormosia boom zijn te bestellen via de webshop.


'Pachamama', schoonheid der natuur


Verbazingwekkend hoeveel diversiteit er in landschap heerst in Peru. Waar je aan de kust rotspartijen en grote zandduinen ziet, zo zie je centraal in het land de meest hoge bergen met hun afgronden. En in het noorden en oosten van Peru is het regenwoud, de Amazone.

Deze diversiteit is ook terug te zien in de sieraden afkomstig uit dit land. Al eeuwen maakt men in Peru gebruik van natuurlijke materialen. Tot op de dag van vandaag maakt men kralen van onder andere: klei, metaal, steen, bamboo, schelpen, plantenzaden, noten, kokosnoot en veren.

Herkomst van enkele natuurlijke materialen voor sieraden uit de Amazone:

Pitten van de Acai-palmboom
Acai bessen groeien aan een palmboom met de wetenschappelijke naam Euterpe Oleracea. De Acai bessen groeien in trossen. Elke tros kan wel 700 - 900 stuks kleine, ronde bessen bevatten. De Acai bessen bestaan voor 10% uit schil en vruchtvlees en voor 90% uit een niet eetbare, harde pit met een diameter van 7 - 10 mm.

Deze pitten worden gebruikt om houten kralen van te maken. Ze worden gedroogd en doorboord, vervolgens wordt de kraal handgeschilderd in een vrolijke kleur.

De bladeren van de Acai-palmbomen worden locaal als materiaal voor de vervaardiging van gebruiksvoorwerpen (manden, hoeden, matten en bezems) gebruikt en de stammen als bouwmaterialen. De wortels worden gebruikt voor het maken van medicinale thee, die dient tegen geelzucht, bloedarmoede, suikerziekte, hepatitis, malaria, nierziekte en menstruatiepijnen.

Acai-extract uit het vruchtvlees wordt in het bijzonder gebruikt als voedingssupplement. In de uitwendige toepassing fungeert Acai als een sterke vochtinbrenger; het gaat de veroudering van de huid tegen, verzacht de huid en kan het ook dienen als aftersun.


Papegaaien veren
Bontgekleurde vogelveren, van onder andere de geelvleugelara (ara macao) en de oranjewangpapegaai (pionopsitta barrabandi), uit de jungle worden gebruikt om oorbellen van te maken.

Zaden van de Ormosia-boom
Je ziet zowel knalrode als rood/zwarte zaden in kettingen, armbanden en oorbellen verwerkt. Dit duidt op de mannelijke en vrouwelijke variant die beide van een andere boom afkomstig zijn.

De volledig rode (vrouwelijke) zaden heten 'Huayruro Hembra', afkomstig van de Ormosia macrocalyx.
De gecombineerde zwartrode (mannelijke) zaden komen van de Ormosia Amazonica, en heten: 'Huayruro Macho'.

Huayruro's zijn oude Peruaanse symbolen die staan voor geluk, afkomstig uit de Inca cultuur. Ondanks dat de zaden erg giftig zijn als je ze kauwt, is het nog steeds het favouriete gelukssymbool in Peru. Locals dragen zo'n zaadje altijd ergens op het lichaam. Kinderen en baby's dragen de zaad in de vorm van een kleine armband. Men verondersteld dat het bescherming biedt tegen ongeluk en elke vorm van bijgeloof, zoals tovenarij en kwade geesten. Typische glazen geluksflesjes (talisman) uit Peru bevatten onder andere deze gelukszaden.