mode in Ghana

Wil je ook meegaan met de Ghanese mode? Kijk in de webshop voor vele mooie kettingen, armbanden én natuurlijk... oorbellen!
Een veel gebruikt materiaal dat in de Ghanese sieraden wordt verwerkt, is de glaskraal. Glaskralen worden op een oude, bewerkelijke, manier vervaardigd van gerecycled glas. Geen enkele glaskraal kan hetzelfde zijn, dus unieke sieraden zijn het resultaat!


Fashion in Ghana


In Ghana speelt mode een belangrijke rol. Men kijkt je hierop aan en beoordeelt je er naar.

Kleding
Iedereen heeft wel een nette outfit om op zondag naar de kerk te kunnen gaan. Men houdt het liefste van vrolijk, fel gekleurde stoffen. Kente (aan elkaar gemaakte, geweven lappen) en Adinkra (stof bestempeld met symbolen of motieven) zijn typische Ghanese stoffen.

Zwart, bruin en rood zijn de kleuren die gedragen worden op een begrafenis. Wanneer een persoon jonger dan tachtig is geworden, draagt de familie zwart-rode rouwkleding. Als de persoon ouder is geworden, wordt er zwart-wit gedragen. Volgens een Ghanees moet de begrafenis je beste feestje van heel je leven zijn! Dit 'feest' duurt maar liefst drie dagen. Tijdens een Ghanese begrafenis wordt volop vrolijke muziek gemaakt, gedanst en veel gedronken en gegeten met de gehele familie en kennissen. Soms zitten er een aantal maanden tussen het overlijden en de begrafenis, doordat er simpelweg niet altijd genoeg geld is.

Sieraden
Ghanese meisjes krijgen na hun geboorte vrijwel meteen gaatjes in hun oren voor oorbellen. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk of het om een jongetje of meisje gaat. Bovendien ben je in de ogen van de Ghanezen geen échte vrouw, als je als vrouw geen oorbellen draagt.

Haarmode
Ook de haarmode is belangrijk in Ghana. De mannen hebben een kortgeschoren hoofd, net als de jonge kinderen. Voor speciale gelegenheden hebben de vrouwen hun kroeshaar ingevlochten met lange strengen nephaar, het laten stylen of permanten. Bij vrijwel alle kapperszaakjes hangen posters met allerlei mogelijke vlechtcreaties en de nieuwste trends.


Tussen deze twee reclameposters is duidelijk verschil in modebeeld te zien. Zo zijn op de linker poster verschillende orginele Ghanese kapsels te zien. Op de rechter poster zijn vooral West-Europese en Amerikaanse invloeden te zien: stijl haar en korte kapsels.

Wat ook naar voren komt op de rechter poster is dat de gezichten van de modellen een lichtere huidskleur hebben. Ghanezen zien dit als schoonheidsideaal. Typsich, waar wij obroni’s (blanken) ons best doen om een mooi getint kleurtje te krijgen door lekker te gaan bakken in de zon of bruiningscrèmes te gebruiken, zo gebruiken veel Ghanezen bleekmiddelen om hun huid iets minder bruin te laten lijken. In beiden culturen met allerlei huidproblemen als gevolg!
...zijn wij mensen nooit tevreden?