Egyptische mythologie

In de webshop vind je mooie goudkleurige 'bling-bling' armbanden in Midden-Oosten stijl.


Alziende oog met eyeliner


Een bekend symbool uit het oude Egypte is het oog van Ra. Dit symboliseerde in de mythologie de vrouwelijke zon. Het oog is opgebouwd uit verschillende onderdelen, met de onderstaande geometrische verdeling:

× 1/2 ruiken
× 1/4 zien
× 1/8 denken
× 1/16 horen
× 1/32 proeven
× 1/64 voelenBij elkaar opgeteld kom je op 63/64, ofwel ruwweg 1. Dit symbool staat ook voor het alziende oog.

4000 jaar geleden werd in het oude Egypte al gebruik gemaakt van eyeliner. Koningen en Goden (zowel vrouwen als mannen) droegen dit. Het diende ter decoratie en om de ogen extra expressie te geven. Ook dacht men dat het bescherming zou bieden tegen zand, stof en ziektes. Er bestonden blauwe en groene eyeliners in die tijd. Bij speciale gelegenheden bracht men heftig zwarte eyeliner op.

Ook andere cosmetica als lipgloss, rouge, oogschaduw en nagellak waren in die tijd erg populair. Oogschaduw werd gemaakt van tot poeder vermalen mineralen vermengd met ganzenvet en soms honing. Henna en rode oker gaven de helderrode kleur aan lipgloss, nagellak, rouge en haarverf.

Make-up was een belangrijk item in het oude Egypte, maar speelt ook een degelijke rol in deze moderne tijd. Op het eerste gezicht valt dit natuurlijk niet op onder de, veelal zwarte, burka’s die rondlopen in Egypte. Een burka bedekt het gehele lichaam bij vrouwen, zelfs de ogen zijn niet zichtbaar. De vrouw kijkt door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.

Wat mij opviel tijdens toiletbezoekjes in Egypte, is dat ook deze islamitische vrouwen erg ijdel voor de spiegel staan. De sluier werd afgedaan om het lange, geverfde haar in model te brengen evenals de eyeliner die keurig werd bijgewerkt… ik was verbaasd, wat waren dat mooie vrouwen!